Europas amerikaner

Är nu tillbaka efter en mer än lovligt välförtjänt semester. Två veckor med penseln i handen målandes huset och därefter några veckor i ett hett och soligt spanien har givit energi. En fundering som jag fick under semestern är hur viktigt det är med förebilder i olika sammanhang. Jag har säkert tjatat om detta i tidigare inlägg men kan inte låta bli att reflektera nu när jag var i spanien. Just nu så toppar spanien den europeiska statistiken kring arbetslöshet, fastighets och byggbranchen har det tungt. Nu har man fördelen i att ha ett VM guld i ryggen, vilket man inte kunde undgå att se på allt från reklam till att flaggan var hissad överallt. Den givna hiten på radio i spanien var ”We no speak americano”.

Har du inte hört den, klicka här; Yolanda Be Cool & DCUP – We No Speak Americano – Radio Edit

Nu till min spaning. Spanjorerna har en lång tradition i att hålla ”fiesta”. En fiesta kan vara allt från att fira ett helgon (här är listan på katolska helgon) till att fira ett VM guld. När nu spanjorerna gör sin fiesta sker det med mängder av mat och dryck, man gör det oxå genom att alla deltar. Mängden skräpmat i affärerna når astronomiska höjder, och spanjoren har alltid något att äta på oavsett var han är.

Vi deltog på ett flertal olika evenemang när vi var där, allt från freestyle motorcross till firandet av sjömännens eget helgon Sankt Nicolaus. Helt klart ger det kraft, man får dock vara försiktig så man inte stoppar i sig allt för mycket skräpmat.

Slutsats, på frågan ”do you speak english” är svaret givet ”Yes”, dock pratar dom lika bra engelska som jag pratar spanska. Vi borde dock ha mer fiesta och siesta om inte annat för att hämta kraft, och jag skall vässa min spanska.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s