Vad är en 80-talist

Hur jobbar ni med CSR? Varför finns det inte rättvisemärkt kaffe på kontoret? Ja, men i november kan vi ju inte lägga projektet, då tänkte jag åka till Kambodja. Klart vi borde skriva en insändare, eller ännu hellre börja twittra! Ni kan väl inte skicka ut tryckta nyhetsbrev, har ni inte hört talas om regnskogen? Jag tänkte nog jobba här ganska länge faktiskt, minst 1 år. Jag skriver om detta på min blogg.

Detta är kanske några av dom kommentarer du får av dina yngre medarbetare, eller kanske ännu värre dina kunder och uppdragsgivare.

Varför får du dessa kommentarer. Jag tror att man i vissa stycken känner sig osäker samtidigit som man är präglad på att jag alltid har ett eget val. Detta i kombination med att att det är oerhört viktigt att profilera sig ger många gånger andra förväntingar och krav på chef och arbetsplats.

På frågan om 80-talisternas drivkrafter är annorlunda än t ex 40-talisternas, svarar nuvarande Vd för ENIRO, Jesper Kärrbrink i tidningen Chef;
»Nej, vi kommer alla att bli 40-talister till slut… Vårt beteende förändras så sakteliga när vi blir äldre. När första barnet kommer kanske man inte har samma inställning längre, inte samma tro på att hela världen ligger för ens fötter. Då ändras också inställningen till arbetslivet.«

Jag tror att man med detta uttalande glömmer den yttre påverkan vi har som människor där det t ex visar sig att en femåring idag, i princip har fått lika mycket intryck vid fem års ålder som din och min farmor eller mormor fick under hela livet. Där vi som föräldrar, förebilder och lärare har ett annat förhållningssätt än man hade för kanske 30-40 år sedan. 2001 gjordes en studie på ungdomar på gymnasienivå. Frågan var ställd i form av vad dom ansåg viktigt i ett framtida arbetsliv. 80-talisterna värderar i mycket stor utsträckning relationer och upplevelser som personligt tillfredsställande.

De anses också vara mer självständiga, rastlösa och rörliga. Vad anser då företagen om 80-talisten, han/hon har lägre lojalitet, högre krav, värderar fritiden framför arbetet i större utsträckning samt har högre förväntningar på belöningar i jämförelse med t ex 60-talisten.

De förmåner som verkar viktigast för att motivera 80-talisterna visades vara kompetensutveckling, möjligheter till flextider och distansarbete samt möjligheten till att påverka sin egen situation.

Vad betyder detta för ledarskapet.
• Ha ett medbestämmande ledarskap, och då inte i den traditionella fackliga andan .
Det innebär således att du i din ledarroll måste jobba mer med att förankra dina beslut, men när det väl är förankrat går förändringen väldigt fort!
• Vill se en coachande ledarstil.
Du måste jobba mycket med individuell kommunikation och dialog kring mål och resultat. Du är också en viktig förebild.
• Viljan att påverka sin fortsatta utveckling i företaget
Om Om nu som 80-talist inte tänker vänta på delägarskapet eller den högre lönen allt för länge, så vill det till att du kan tillfredställa andra behov, kompetnesutveckling, flextid, distansarbete?

Då så, då jobbar vi väl vidare då, eller inte?

PS. Killen på bilden är för mig bilden av en 80 talist, han jobbar hos mig och heter Charlie.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s