Girighet som drivkraft

Jag funderar mycket på drivkrafter just nu. Vad är det som får människor att agera eller reagera på olika sätt, inte minst jag själv,  jag har tidigare berört prestige och rädsla som drivkrafter.

Jag vill dock tro att det finns andra drivkrafter som är bättre och starkare än girighet, prestige och rädsla?  Vad sägs om lust och glädje eller kanske att få tillhöra ett sammanhang?  I wikipedia beskrivs drivkraft eller motivation, som förutsättning till att skapa  rörelse och förändring. Jag tror faktiskt att det finns drivkrafter som inte skapar så stor förändring mer än för en själv, girighet är just en sådan.

Min son har sedan sent i vintras kommit på att han vill ha en crosscykel. Mamma är inte lika övertygad om att det är en bra idé? Men med en pappa som är galen i allt som har motor så finns det andra ”drivkrafter” i familjen. Hur som helst, hur löser sonen detta.

Jo, man kommer överens med mamma om att man har en prislista kopplat till hemarbete, dvs RUT-tjänster. På ett antal månader har han nu skapat sig förutsättningar att köpa sin första motorcykel. Drivkraften för honom i detta är lust och glädje att få lära sig något nytt och spännande.

Kan väl då påtala att det även blir lite spännande när man som pappa skall lära sonen köra en 2-takts motorcykel, där det gäller att vara lite försiktig på gasen när man är nybörjare. Att springa jämte en crosscykel är bra för pappa som är både medelålders och överviktig. Sonens största drivkraft i detta har nog varit glädje och då inte glädjen över att motionera sin far, utan lust och glädje att få lära sig något nytt och spännande.

Just nu befinner vi oss i en period av för oss stora mängder leveranser av våra tjänster. Mycket handlar om att på olika sätt skapa förutsättning för förändring. Vi hade ett samtal om detta oss kolleger emellan och i det samtalet enades vi om att det handlar många gånger handlar om okunskap. Okunskap om hur omvärlden ser ut. Okunskap om hur andra människor förhåller sig till det jag gör och säger. Okunskap om vilka konsekvenser beslut och beteenden kan ha för  mig själv eller den verksamhet jag befinner mig i.

På tal om att förstå eller lära nytt! Jag läste en artikel igår där någon faktiskt påstod att 90% av alla forskare som över huvudtaget funnits på jorden lever och verkar just nu! Vi får utgå  från att dom inte har girighet som drivkraft?

2 kommentarer Lägg till

  1. Michael Bingmert skriver:

    Och du länkar till allt möjligt, men inte den intressanta källan till ”90% av forskarna”.. Var hittade du det?

    /bing

    1. Anders Lindh skriver:

      Jag har glömt källan, därav ingen länk ;-). Men jag tror att http://www.ted.com kan vara en ledning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s