Tack, till forskningen

Vi som rör oss i världen av ledarutveckling får ibland och inte så sällan kritik för att ledarutbildning inte har någon verkan. Nu har en forskare på Lunds universitet visat några bra slutsatser.

Min egen utgångspunkt har alltid varit att ledarskap inte är en enskild angelägenhet utan i högsta grad berör även den grupp som ”utsätts” för ledarskapet. På vår egen webb utryckte vi oss på detta vis för ca 5 år sedan…

Slutsatsen är då att man oxå måste jobba med medarbetarskapet, inte bara ledarskapet.

Nej, jag har inte läst den forskningsrapport som är framtagen i ämnet men jag skall göra det. På tidningen chef kan man tillsvidare läsa.

” Ledarskapsutbildningar gör ingen nytta om bara cheferna utbildas. Hela arbetslaget måste gå på kurs, tycker forskaren Johan Bertlett som nyligen disputerat vid Lunds universitet.”

 Här är artikel på chef.se, klicka här>

Nu väntar jag bara in Johan Bartell´s rapport från Lunds universitet.

2 kommentarer Lägg till

 1. Henrik skriver:

  Förstår din poäng här Anders men är det inte chefens roll att arbeta med medarbetarskapet? Är det inte det man ska lära sig på en chefsutbildning?

  Att skicka alla på kurs låter ju konstigt… Ett bra medarbetarskap kan inte skapas externt, det måste växa fram organiskt. När man tar in nya medarbetare, ska man då skicka alla på ny kurs? Eller bara den nyanställde?

  1. Anders Lindh skriver:

   Jag tror du har helt rätt att det är chefens uppgift. Kan dock påvisa ett antal tillfällen där vi kombinerat ledarutbildning med separata insatser kring medarbetarskap och värdegrund. Kolla på denna länk, http://www.mongara.se/Stockholm/24983_Gotlands_Media
   ,detta är medarbetarskap i mina ögon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s