Mer energi i kooperation

De undersökningar som har gjorts visar att det sannolikt finns minst 200 000 kooperativ, ömsesidiga företag, föreningar, stiftelser och liknande sammanslutningar i Sverige.

Av dessa organisationer är ungefär 150 000 ideella föreningar. Antalet anställda i organisationerna är närmare 200 000 och omsättningen är minst 120 miljarder kronor om året.

• 9 av 10 vuxna i Sverige är medlemmar i någon förening eller kooperativ
• 3 av 10 har ett eller flera förtroendeuppdrag

Det ideella arbetet i Sverige uppskattas motsvara ca 300 000 heltidstjänster.
Den andel av befolkningen som utför ideellt arbete i föreningslivet har ökat under 1990-talet och motsvarar tre miljoner människor. Dessa förutsättningar är enligt information från SLUP.

Om du tror att det bara handlar om sockerkaksbakande pensionärer som engagerar sig idag så tror du fel. Ja, självklart innehåller ovanstående siffror troligtvis även bostadsrättsföreningar och annat.

Att vi är ett föreningsälskande land det vet vi, att det också ur ett globalt perspektiv måste till andra former kring företagande och ekonomi det vet vi också. Utmaningen  är att utveckla denna typ av företagande!

Det görs en del utbildningsinsatser i sammanhanget  problemet är att dom inte görs tillräckligt mycket och mer offensivt. Men framför allt sker inte markandsföringen av utbildningarna i tillräckligt stor omfattning. Min erfarenhet är oxå är att dom teman och ämnen som som man genomför utbildningar inom  tyvärr inte alltid leder till att det blir mer attraktivt att lägga en del av sin tid och engagagemang i denna typ av verksamheter.

Nej, bli mer provokativ, och ta kooperation och social ekonomi in i ett nytt millennium, det har redan gått decennium!

På tal om sockerkaksbakande pensionärer som jag nämnde inledningsvis, så borde det faktiskt vara så att denna typ av ”branch” oxå borde attraherar yngre i termer att man helt värderingstyrd?

Vill du läsa mer om ämnet och tankar kring kooperation kolla min kollega peters blogg!

PS. För övrigt så tycker jag att när du ändå är på FB så klickar du här  för att se hur OK ekonomisk förening tar sig an, denna utmaning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s