Föreläsningens lov

En av mina favorittidningar just nu marknadsför sig som ”Läsmagasinet för nyfikna” tidningen heter Filter och sysselsätter mig väl på tåget. Mitt huvud stannar i en artikel där man kraftigt ondgör sig över branschen av allt för välbetalda föreläsare, superentrepenörer, visionärer och inspirerande coacher. Utgångspunkten i artikeln handlade om med vilken trovärdighet dessa talare kunde uttala sig, men framförallt hur otroligt mycket pengar dom tjänade.

Goda talare har funnits i alla tider. Behovet av att bli inspirerad är heller inget nytt. Utmaningen är bara att kunna värdera vad som sägs och med vilken nytta jag själv kan ha av det som sägs. Det känns dock befriande att denna företeelse fortfarande existerar i välden av smartphones och webb baserade konferenssystem.

Det finns dock en sanning som man kan fundera över. Om vi som lyssnar har en god dagsform, och den som talar är intressant och också har en god dagsform, så efter någon vecka kvarstår max 10% av det som föreläsaren talade om.

För ett antal år sedan så gjordes en undersökning om vad folk i gemen är mest rädda för. Högt upp på listan står ”att tala inför folk”. Så låt de människor som har något att säga göra det.

Edutainment, eller vad man kanske skall kalla denna företeelse är väl dock betydligt bättre att engagera huvudet i än att skapa sig en världsbild av all den typ av förnedringsTV som vi överöses med. Eller inte minst all den tid vi lägger på Facebook?  Eller om vi utgår från att det som skrivs i Aftonbladet eller Metro är en hög grad av sanning?

Nej, om svenska företag började anställa denna typ av människor så kanske det skulle börja hända något med vår innovations och entrepenörskraft i landet Sverige.

Nej, fortsätt att öva dig på att värdera det som sägs och dra nytta av det i din egen utveckling.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s