10000 mer i lön?

on

 Igår passerar jag centralen kl 0545. I hallen har Lärarnas Riksförbund satt upp en monter . Mitt i montern svävar en vepa. På den står det;

”Vi vill ge lärarna 10000 sek mer per månad.”

Jag går på tåget och har fortfarande vepan på näthinnan. Debatten har nu länge handlat om lärarnas dåliga arbetssituation. I ljuset av detta tror jag inte att en högre lön har speciellt stor verkan? Det handlar nog om andra saker.

Om man betänker att dom kanske har ett av landets viktigaste yrken så stödjer jag detta krav helt och hållet. Det är ju ändå lärare i skolan som kanske har både möjligheten och ansvaret att prägla framtida generationer på ett positivt sätt.

Det handlar om kompetens. Några av dom motkrav som jag ser är;

 • Att man som lärare inte ser sitt jobb” bara” som ett jobb. Det handlar lika mycket om att vara förebild för framtida generationer.
 • Att man som lärare har kunskap och goda färdigheter i att jobba med och förstå grupprocesser och grupputveckling och att man förstår hur man själv kan påverka detta.
 • Att man som lärare är medveten om att man har ett ledarskap och att man har en coachande ledarstil. Det handlar ju om att utveckla sina medarbetare (barn).

Då kan jag lätt betala 10000 sek mer i månaden.

Funderade faktiskt lite kring lärarollen i tidigare blogginlägg.

PS. Mitt tåg gick på tid både ToR Norrköping, men å andra sidan har vi ingen ”lövhalka” ännu.

7 kommentarer Lägg till

 1. magnuspettersson skriver:

  Hej Anders!
  Läste ditt inlägg med ett smil på mungipan… Det som fick mig att le var att du fortfarande tänkte på vepan, när du gått på tåget – vilket jag tror var målet från deras sida.. Det verkar också ha varit en bra kampanj eftersom du m fl har (micro)bloggat om det. 🙂

  MVH
  //Magnus

  1. Anders Lindh skriver:

   Magnus, tack för din snabba response. Apsolut fungerar vepan;-), det som sticker ut fungerar alltid.
   Det som dock är tragiskt är att man fortfarande 2011, tror att en högre lön löser ett systemproblem?

   1. magnuspettersson skriver:

    Jaa, det är lite ledsamt att man tror att pengar löser en fråga om kultur och värderingar, attityd m m…

 2. Michael Moorgrove skriver:

  Bra Anders! Du kan säga det som inte alltid Jan, vår kära f.d. kollega och kamrat kan…
  – Ledarskapet i klassrummet är och har länge varit en bristvara!

  Jag har upplevt samma debatt några gånger, då i andra yrkesgrupper men ingen är så frekvent återkommande som denna. Har också följt serien ”9 A” på SvT och sett hur tafatta stundtals vissa lärare har varit, med lite handledning från äldre kollegor har det blivit en rejäl utveckling så… Kunskap er i all ära, men kan inte läraren skapa en inlärningssituation så funkar det inte ändå! Det är aldrig för sent att starta det rikstäckande projektet ”Ledarskap i klassrummet för bättre inlärning…”

 3. Peppe skriver:

  Snacka med Herr Björklund om din idé ”Ledarskap i klassrummet för bättre inlärning”, kan kanske tom generera lite arbetstillfällen och klirr i skrinet.

 4. Ja Klass 9A är ett bra föredöme beträffande hur smidigt många av skolans problem kan lösas. Igår fick jag för första gången i min dotters skola se prov på ett tydligt och pedagogiskt ledarskap när studierektorn berättade om innebörden av nya skollagen och läroplanen. Och nu har vi en gång för alla t ex. enats både föräldrar och personal om inga mobiler i klassrummen och skolan bjuder på frukt på eftermiddagen under långa dagar.

  Energibalans, vikten av skapande ämnen, rörelse, entreprenörskap, livskunskap är alla viktiga ämnen för att underlätta inlärning i andra ämnen inte minst för att ta vara på allas olika inlärningsstilar. Processhandledning i skolan borde bli obligatorisk för såväl elever som personal. Det kostar miljoner att investera i unga men miljarder att låta bli (så då kan du både få pension och Kravbananer Anders). Och javisst klart bra pedagoger ska ha vettiga löner.

  http://lottejohansson.wordpress.com/2011/07/06/barns-uppvaxt-mest-lonsamma-investeringen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s