Mångfald på FB

Jag fångar idag upp ett inlägg som min dotter lagt på FB. Det handlar om hur svensk du är. Jag har många gånger oroat mig för vilken bild mina barn får av världen, då vi bor i anslutning till ”fina Bromma”, mina ungar går i skola i ”Fina Bromma”, där antalet elever i skola med  annan etnisk bakgrund än svensk  sannorlikt inte överstiger 10%?

Det sista påstående har jag dock ingen teckning för men det ser ut så i  skolkatalogen. Tillbaka till FB inlägget, där presenteras  följande  påståenden, utifrån frågan, ”Hur svensk är du?”

Ditt efternamn slutar på –son. Du känner någon som har samma förnamn som du. Du känner någon (utanför din släkt) som har samma efternamn som du. I din familj är ni 2 barn. Du har en mamma.  Du har en pappa. Du bor i hus. Dina föräldrar är mellan 35-60 år gamla..  Dina föräldrar har gift sig. Din mamma är yngre än din pappa. Din pappa heter Lars.  Din mamma heter Anna. Din familj har en Volvo. Din familj har en silver eller röd bil.  Du har tillgång till Internet hemma.  Du har egen mobiltelefon. Du har ett eget rum. Du har varit utomlands minst 2 gånger. Du har varit på Mallorca/Kanarieöarna. Du har varit i Grekland.  Du har varit på Öland minst 2 gånger. Du har varit på husvagnssemester minst 3 gånger. Din familj har en husvagn. Någon av dina föräldrar röker.  Du har husdjur.  De flesta i din familj är blåögda.  Du äter inte McDonalds / pizza / tacos.  Du följer Allsång på skansen.

Jag har tidigare skrivit en del om mångfald i min blogg , men kan inte sluta funderar på vad detta FB inlägg, igentligen betyder.

I dialog med min dotter handlar samtalet inledningsvis om att det var en rolig lista, där hon inte kunde bocka för så många alternativ. Efter en stund i samtalet kom insikten om att det finns en annan värld bland barn i sverige, en värld där man inte kan sätta så många kryss före dessa påståenden. JA, jag blir självklart stolt över denna insikt hos min dotter.!

PS. Kan inte låta bli att försöka citera Alexander Bard som lär ha sagt något i stil med;

”För en invandrare i Sverige är det inte en sverigedemokrat i Hällefors som är den stora fienden, utan en personalchef som bor i Bromma och som sorterar bort alla ”konstiga” efternamn bland jobbansökningarna.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s