Empati och hacking

on

Till dig som hackar, men som säkerligen inte läser detta inlägg om det inte dyker upp på flashback, vill jag bara säga. Hur tänkte du när du kl 0330 i natt slängde in en massa kränkande skitmaterial på en FB sida som hanteras av en aktiv och glad tonnårstjej, där hon fick sina bilder förstörda, där du skickade ut en massa chatt meddelande med kränkande skit till alla hennes vänner.

Du som fick henne att bli ledsen, och tappa självkänsla och hennes föräldrar att aktivt lägga ned timmar av arbete för att städa efter dig? Du hade nog otur när du tänkte, eller?

Ha modet att gå på den som kan försvara sig, men framförallt fundera på vad ordet empati står för?

Jag har fram till idag inte funderat så mycket på att det hackas konton på internet. Journalisterna och politiker gnäller över tryckfrihet och att dom är kränkta eller att det utgör ett hot mot demokratin. Detta är bara en annan sida av demokrati?  Dessa två grupper som jag ibland upplever själva gör mer än lovligt kraftiga övertramp både i integritet och annat, kanske nu kan få sig en funderare på vad dom själva gör?

Om ja själv få tolka debatten just nu, handlar det mycket om att försöka förklara de beteende som står bakom att man hackar. Det handlar om att bli uppmärksammad, dvs samma drivkraft som dom unga grekiska männen har i sin stenkastning.

Så vad har vi då alla för ansvar i detta. Jo, att försöka lära varandra empati. Empati som inte är en medfödd egenskap utan
skapas i den kultur och den utveckling vi har som människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s