Framtiden enligt Gartner, eller

on

 Idag dyker en av dom första tekniska framtidsanalyserna för 2012 upp på tidningen Affärsvärlden webb.  Spännande att fundera i då vi iaf har en lång ingenjörstradition i detta land.

Det är analysföretaget Gartner som visar upp den. Ett koncentrat av tio trender för 2012 har du här;

Smarta mobiler och surfplattor, Dagens gränssnitt med ikoner och menyer kommer att förändras. Sociala medier. Prylarnas internet. Nätbutiker. Inbyggda analyser. Gigantiska datamängder. Datorhantering. Lågenergiservrar. Datormolnet

Det känns lite som om jag likaväl kunde klippt in en lista som var fem till tio år gammal. En av min kamrater i nätverket brukar säga att hela internet handlar om återbruk?

Den viktigaste frågan är kanske hur du och jag i vårt jobb kommer att förhålla oss till detta? Skall vi bygga egna appar? Kommer vi att förändra vårt arbetssätt pga av detta? Frågorna är många, men svaren äro få?

Det som nu sker kommer att förändra villkoren för branscher, företag och människor. Mycket talar för att vi står vid en historisk vändpunkt, blir det aveglering eller återreglering, globaliseringen eller nationalism?

Man tjänar just nu mer pengar än någonsin på spel och dobbel, mer än man någonsin gjort tidigare i historien.

Jag stöter tyvärr inte på så många kunder som i denna tid av förändring funderar så mycket på hur framtiden kommer att påverka deras affär eller deras anställda. ”Business as usual” eller kanske inte?  Vi som jobbar med det jag gör, tog helt trendmässigt för några år ordet paradigmskifte i vår mun. Det kanske är just nu det  håller på att hända dvs ett paradigmskifte?

Nej nu är de dags! Ta fram tänkbara scenarier. Ta fram konsekvenser för det egna företaget och den egna branschen och dina kollegor. Identifierar hot och möjligheter och då inte bara i den gamla SWOT-analysen, utan genom att göra upp planer och skaffar beredskap för det du inte vill skall hända.

I mitt huvud är det bara en trend i Gartners rapport som är viktig, den kring ” Inbyggda analyser”. Dvs för att citera Gartner;

Tidigare analyserade företag sina historiska data för att försöka förstå vad som skulle hända i framtiden. Framöver blir det viktigare att komplettera den analysen med realtidsinformation, och att inte bara använda text utan även bilder och video.

Nu är det väl dags att frångå principen av att ”Köra bil med igentejpad vindruta, och förlita sig på vad som syns i din backspegel”

Över 70 miljarder appar om året kommer att laddas ner med start 2014, spår Gartner, Apples App Store och Googles Android Market har tillsammans över 1 miljon appar i sina nätbutiker,

 Ja just det, glömde jag säga att börsen sjönk med 5% idag? Det kommer att bli körigt framöver. Framförallt om man skall hinna ta del av alla dessa appar, eller är det andra frågor som kommer att vara viktiga?

Har du orkat läsa såhär långt, kan du väl läsa min kollega Sten-åkes inlägg om mobbing på arbetsplatsen, och kopplingen till ett bristande ledarskap? Goda tankar där….

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s