Upp ur coachträsket

Tidningen Chef släpper en undersökning gjord på 1500 chefer i sverige. Undersökningen handlar om hur trender påverkat chef och ledarskap under dom senaste tio åren. Men framförallt vilka trender som påverkat chefer och ledare mest.

Dom tre trenderna som landar i topp och som påverkat svenska chefer just nu är, Coachning, Medarbetarskap, Värdegrund. I botten på trendlista hamnar sådana saker som  Affärsutveckling, Omvärldsanalys,  Lean management.

Då affärsutveckling och omvärld landar så lågt tänker jag;

Har svenska chefer inga tankar kring innovation, entreprenörskap och tillväxt? Har man inte insett vad som krävs i en global konkurrens, eller tror man att det är någon annan som skall fixa det?

Palle Lundberg, som för tre år sedan blev han utnämnd till Årets Chef och som också skrivit boken  ”Träna ledarskap” har som jag tycker sunda tankar kring detta när han säger;

”Jag tycker att vi enbart har varit in­tresserade av att coacha, inte fokusera på resultat. Det kommer att ställas tydligare krav på att alla tar ansvar för resultatet. Även om svenskt ledarskap är bra kan vi inte slå oss till ro, vi måste ha mer fokus på resultat och mål. Människors engagemang påverkas av utmanande och tydliga mål”, säger han.

Det finns nog bara en del i hans åsikt som jag kanske inte delar. Att engagemang bara skapas ur utmanande och tydliga mål. Forskning både aktuell och tidigare pekar på andra saker när det gäller motivation och drivkraft. I helgen skrev Svd en artikel,  som på ett målande sätt beskriver tankar kring drivkrafter  förvisso med dagens forskning som grund. Vi skall dock vara medvetna om att detta har man känt till sedan sent 70-tal, och har historiskt kopplats till det man kallat situationsanpassat ledarskap.

På tal om coaching, SVT släpper inom kort sin nya serie ”Coacherna”, hoppas den är bättre än TV4, Kontoret?

PS. Ja, jag tror på coaching, men jag tror att det finns andra saker som är viktigare just nu?

8 kommentarer Lägg till

 1. När du ändå har tidningen uppe, läs krönikan och fundera över hur vanligt det är att svälja hjärnan efter att ha använt den för att göra sitt val:)

 2. Anders Lindh skriver:

  Jo, det var just det. ”Svälja hjärnan” 😉

 3. matswallen skriver:

  Handlar det inte som vanligt att just här och nu hitta rätt balans beroende på de inre och yttre faktorerna? men vad vet jag….

  1. Anders Lindh skriver:

   Mats, jo men är det inte så att det är enklare att jobba med den ena eller andra delen av motivationen isf att se helhet?

   1. matswallen skriver:

    En loop man kan inte sitta på båda sidorna av staket samtidigt. Då gäller det att hålla igång flödet. Gå in och Gå ur.

 4. För mig handlar det om två olika saker: Coaching av chefer är businesscoaching – hur når vi våra mål och hur ska vi mäta dem. Självfallet måste vi sätta det i relation till prestation på arbetet och utveckling. Coaching av medarbetare handlar ofta om hur ska personen nå de mål som avdelningen/ individen har. Individuell coaching kan man antingen få som en del i personlig utveckling eller som privatperson (jag betalar själv). Coaching, värdegrundsarbete medarbetarskap och ledarskap är för mig metoder för att skapa förutsättningar för affärsutveckling, klara av lean osv MEN ofta orkar ju inte företagen inte hela vägen för man har inte satt upp en strategi för hur man ska göra och vilka mål man har.

  1. Anders Lindh skriver:

   Mette, jag delar din uppfattning om sambanden. Tror dock tyvärr inte att man tänker så utan gör coaching och även dom andra sakerna utan att se helhet. Om det vore så som du beskriver det så skulle det inte se ut som jag beskriver detta i tidigare blogg, se nedan;

   https://anderslindh.wordpress.com/2012/02/19/inat-utat-och-framat/

   PS. Om man kunden inte har en strategi och man som konsult upptäcker att det saknas, skall man inte hjälpa kunden med detta då? Istället för att driva en coachprocess som inte fungerar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s