Euphoria eller euro, det är frågan

Skräckartiklarna kring EU hopar sig, man tar till och med naturlagarna som gisslan i detta? Värdet på Facebook sjunker och ibland undrar man vad som är tillväxt ur ett lite större perspektiv.

För några dagar sedan satt jag en kväll på Örnsköldsviks flygplats. Jo då, visst är planet försenat. Drygt 2 timmar faktiskt, känns sådär, dag före helgdag. Många med mig tror ju fullt och fast att Stockholm är Sverige, det är som att tro att New York är USA. När man läser media rapportering så kan man tro det. All debatt fokuseras kring fenomen som förekommer i storstadsregionerna. Vi pratar om tillväxt och Sverige 3.0, nja det är nog dags att se Sverige som det är. Alla har inte Facebook konto, alla köper inte chai late eller tapas. Alla är inte coacher, alla köper inte designade handväskor för 10000 sek, alla flyttar inte ut till Gotland på sommaren.

Utan att tjyvlyssna, eller säg såhär. Vid bordet jämte sitter ett högljutt  gäng som både bor och lever i regionen, det är då slås jag av tanken.

Det finns faktiskt grupper av människor i detta land som arbetar i verksamheter som fortfarande har stämpelklockor och jobbar med verksamheter som använder begrepp som, Kvalite, planering, beredning, montering och produktion.

Det är dessa människor som är Sverige. Det är hos dom som vi måste skapa tillväxt. Dom är lojala, engagerade och ser värdet i livskvalité och är beredda att göra jobbet.

Nej, alla initiativ som tas central borde genomföras och finansieras på regional nivå. Flytta ut Tillväxtverk och andra stödjande myndigheter till Lidköping, Bollnäs och Örnsköldsvik. Först då får vi den lokala koppling som finns för Sverige 3.0 eller vad nu projektet skall kallas.

Nej jag är inte socialist, bara etniskt liberal.

PS. För övrigt tror jag på den utredning som visat på fyra ”supermyndigheter”. Låt dom bara för verklighetsförankringen bli placerade utanför Stockholms kommun, långt från Stockholms Kommun.

PS. Men, nu kan vi ju fokusera på var vi skall hålla nästa eurovisionsslagerfestival, om nu det är viktigt?

En kommentar Lägg till

  1. Michael Moorgrove skriver:

    Ja Anders tillväxt bygger på att många jobbar och har lön, många har råd att köpa det de vill ha och behöver, den som producerar och säljer det folk köper är en vinnare, finns det många såna på samma plats blir det en tillväxtregion…

    En plats där det redan finns många människor har en tendens att dra med sig andra… följa John… man triggar varandra… konkurrerar, tävlar och samverkar, man skapar subkulturer som skapar ett eget språk… konsultspåk, coachspråk, tillväxtregonsspråk är några av de språk vi hör i vår huvudstad, inte lika ofta i exempelvis Forsheda (jag var där i går).

    Det är svårare att skapa tillväxt i en region där kunskaps och kompetensnivån är lägre, kreativiteten blir lägre… det måste till eldsjälar (som man inledningsvis skrattar bakom ryggen på) som vill och vågar ta sig igenom de motstånd som alltid finns på mindre orter… Ingenting är omöjligt så det är bara att sätta igång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s