Kursen är död – länge leve kursen

Det ringer på hennes telefon. I andra änden hör hon en röst som presenterar sig från ett större utbildningsföretag. Rösten lyssnar aktivt och pratar mycket om vilka arbetsuppgifter som finns på hennes jobb.  I samtalet upplever hon att den som pratar lyssnar, och håller med om att det är dags att gå en kurs. Samtalet avslutas med att han har ett pris på en kurs som hon ”absolut” behöver.

Hon fångar chefen i korridoren och presenterar förslaget med de motiv hon fick i telefonen, han låter positiv och tänker i sitt eget huvud;

–          Vad skönt, då får hon något som håller henne positiv ett tag.

Kan det vara så att den kompetensutveckling på arbetsplatsen som bedrivs i Sverige görs baserat på att medarbetarna känner att dom behöver kompenseras, mer än pga verkliga organisatoriska behov?

Eller, kan det till och med vara så att en del av kursandet är ersättning för ett bristande ledarskap?

Jag tror att det är dags för Utbildning 2.0 i företag och organisationer. Vad betyder då detta?

  •  Tänk utbildning för att bygga relation, externt och internt. Vi skapar det tillsammans, transparens, kräver ledarskap och att alla vet vad som gäller, te x etik, moral, affär, mål.
  •  Tänk flera olika medier för att sprida, dvs podcast bilder, twitter etc. Tänk affär och kund hela tiden.
  •  Tänk mekanik för infospridning och att bygga kunskap, korta interna möten (vi kallar dom ”häng” för att samla in frågor), besvara asap av resp ansvarig, kommunikation till övriga funktioner för att förbättra hela  processer och inte bara delar av processer, dvs tänkt hela vägen.

Jag hoppas du har tankar kring detta, låt mig veta?!

PS. Liselotte var på ”kollo för vuxna” i helgen, #sswc. I detta forumet pågår redan debatten  utifrån  där allt börjar, i skolan.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s