Jag är inte överaskad av utebliven effekt

I Svd´s näringslivs bilaga skriver man i veckan om den uteblivna effekten av kompetensutveckling.

Man visar också upp en kursleverantör som har kommit lite längre i sina tankar kring att jobba med företagsutbildning (öppna utbildningar med deltagare från olika företag). Amerikans forskning visar att bara 15% av deltagarna tar tillvara utbildningen. Man påstår också att man knäckt koden för lärande.Vi som jobbar med kompetensutveckling som ett verktyg vet att denna hemlighet skapades redan under 70-80 talen, utifrån David Kolbs forskning så inget nytt där inte.

Min slutsats är enkel. Om man utgår från att man låter enskilda personer lyfta sin komptens utan att koppla det till verksamhetens utveckling så får dessa insatser väldigt låg effekt. Eller, är det så att det som chefen inte följer eller bryr sig om gör man inte?

Så vad gör man då för att maximera effekten. Svaret heter företagsinternt lärande

Om vi utgår från att företag har en strategi för sina förändringar, i termer av fokusområden i en affärsplan. Så kan man sannorlikt utläsa ur dessa vilka glapp i kompetensen som finns bland personalen. Så vad gör vi då med dessa slutsatser.

Genomför interna utbildningsinsatser med interna och externa utbildningsledare som jobbar med konkreta praktikfall och exempel som är kopplade till de förändringar som skall göras i verksamheten. Bygg parallellt med detta upp en bank av mätbara mål där är ansvariga chefer följer upp dom aktiviteter som görs efter genomförda utbildningsinsatser.

Jag vet i alla fall varför jag inte jobbar med produkten öppna kurser. För att ge kunden ”more bang for the buck”.

 

PS. har ju tidigare varit kritisk till det där med ”kurser” läs gärna tidigare inlägg här!

 

En kommentar Lägg till

  1. Håller med dig Anders. Tror även att man måste trycka på behovet av beställarkompetens. Om inte den som beställer utbildningen har gjort sin hemläxa blir sällan resultatet långvarigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s