Svenska ledarskapsmodellen, det var bättre förr, eller inte

Jag skrev i föregående blogginlägg kring vårt förhållningssätt som individer i arbetslivet.

I november 2013 görs  en avhandling i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet av  Päivi Riestola. Hon har  undersökt hur managementkoncept och nya sätt att leda företag fungerar. Hon har tittat på ett företag som fått nya ägare i termer av en stor europeisk koncern och då samtidigt införde en ny modell för ledning. Som underlag för slutsatserna intervjuades chefer på tre avdelningar i företaget, kanske inte en studie med tillräckligt hög evidens som det heter i forskningskretsar men i alla fall.

Päivi säger att det  nya sätten att leda krockar med de värderingar som finns. Övervakning, kontroll och detaljstyrning ökar, medan handlingsutrymmet och kreativiteten minskar. Hon tycker också att det är märkligt och oroväckande att Sverige i så hög grad anammat globala managementmodellerna, som t ex Lean och New Public Management, istället för att ta vara på det framgångsrika svenska ledningssättet, med stor del av inflytande och delaktighet.

Vi stannar där. Den modell som vi haft fungerar inte fullt ut på en global marknad och konkurrens, det ser vi. Den fungerar inte heller när vi sedan många år gått in i en arbetsmarknad som består av människor från olika kulturer. Det var just det, värderingar.

Jag jobbar och har jobbat, just med implementation av nya värderingar och processer i snart 20 år kring detta. Det finns ingen konflikt mellan att man implementerar nya styrmodeller eller mätsystem under förutsättning att man parallellt med detta skapar delaktighet bland medarbetare och chefer. Pävi bygger nu tillsammans med ett antal chefer och några forskarkollegor ett projekt för att ta fram en managementmodell, kallat ”Ledarskapsmodell för chefer i Sverige”, som en motkraft mot de globala koncepten.

Nej, det är dags att göra innovation inom området ledarskap, det var inte bättre förr! Innovation handlar om att ta saker som är bra och använda dom på ett nytt sätt.

Min slutsats är given;

Skapa förutsättningar för förankring, förändring och värdegrund i företagen, så kan vi lyfta in vilka modeller som helst, samtidigt som vi ökar vår konkurrenskraft. Att som nu sker  skapa en ”motkraft mot de globala koncepten” tror jag är fel väg att gå.

För det handlar väl om att vi i svenskt näringsliv måste kunna mäta oss med omvärlden på ett långsiktigt hållbart sätt och då är det anpassning till omvärld som gäller.

Som stöd för mina tankar har jag också läst två andra artiklar och bloggar, gör gärna det du också!

http://gallofsta.se/blogg/overger-vi-den-svenska-ledarskapsmodellen/

http://www.duochjobbet.se/chef/ta-vara-pa-det-svenska-sattet-att-leda/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s