Du som är född på 80-90-talet är inte unik

Några kollegor kallar mig ibland  för Sveriges äldsta 80-talist, vet inte om det är bra eller dåligt? Vi som är lite äldre har alltid tyckt att yngre generationer har bettet sig märkligt med konstiga värderingar. Så om du tycker att du är så unik så är det inte sant. Det enda som är sant är att ni kanske har betydligt större förutsättningar för att se en större världsbild än vad vi utan internet och mobiltelefoner hade.  Vi växte ju upp med två tv-kanaler (inledningsvis 1 i svartvitt, googla gärna det). Valde idag soundtrack utifrån vad jag själv lyssnade på när jag var ca 20 år.

Detta inlägg är lite längre än vanligt, hoppas du orkar läsa?

Hittade i mitt FB flöde en lista med tips, den fick faktiskt mig att sätta i halsen och känner nu att jag är tvungen att kommentera den (i kursivt) .  Den innehåller 11 punkter, tack Leif från Skene, häng med;

 1. Livet är orättvist, vänj dig. – jajamen, men idag är nog orättvisorna större än på mycket länge.
 2. Världen bryr sig inte om ditt självförtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra. – självförtroende tror jag är viktigt som drivkraft, med den följer din förmåga till prestationer.
 3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli VD med fin bil innan du förtjänar det.- att bli vd är en överskattad position, tror du letar efter saker du tror på och där gör du allt ni kan.
 4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef. – om du ger honom eller henne feedback, så kommer du att få det tillbaka. Det är så man utvecklas.
 5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det, de kallade det för möjligheter.- dom möjligheterna finns inte längre. Se  till att du har betyg så att du får ett jobb i gatuköket.
 6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag. – din självkänsla utvecklas om du funderar på vad du kunde gjort istället.
 7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet. – de e sant, men det handlar också om att du själv skapar dig en ny chans.
 8. Innan du var född, var dina föräldrar inte så tråkiga som de är nu. De blev sådana för att de måste betala dina räkningar, städa efter dig, tvätta dina kläder och lyssna på dig när du pratar om hur cool du tror du är. Så innan du räddar regnskogen från parasiter som dina föräldrars generation, prova att avlusa garderoben i ditt eget rum. – det finns ett utryck för det i världen av flygplan. ”Hjälp dig själv med masken, hjälp därefter andra”
 9. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid. – mogna arbetsgivare förstår att arbete inte bara sker mellan kl 0830-1700. Hitta en sådan!
 10.  TV är inte på riktigt. I verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.- googla upp ordet källkritik och läs böcker.
 11. Var snäll mot nördarna. Chansen är stor att du kommer att jobba åt en.’- grattis om du själv hittar något att nörda i, då får du möjlighet att bli nörd själv. Ta den chansen!

Okej, du som e född på 80-90 talet, läs gärna listan en gång till. Ni andra kan väl fundera på hur ni kan hjälpa till, istället för att med visst förakt stå och  titta på vad som händer.

PS. Ja, du följer väl bloggarna som dyker upp på twitter med #blogg100 det gör jag.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s