Varför kontrollerar vi vad folk gör?

 

I mitt första jobb 1974, så fanns det stämpelklocka. En företeelse vi ser mer av men kanske på ett annat sätt.

I olika forum jag möter diskuteras nu återkommande produktivititet, effektivitet och lönsamhet. En kollega till mig som heter Thomas har några tankar kring effektivitet om du funderar över det;

EFFEKTIVITET ett av de mest missuppfattade/missförstådda begreppen inom affärsutveckling. Effektivitet är en produkt av det värde man skapar (ex. kundvärde/kvalitet) och de resurser (ex. tid, pengar etc.) som åtgår, även kallat produktivitet, för att skapa detta värde. Ett annat sätt att uttrycka det är man för att vara effektiv både måste göra rätt saker och att göra det rätt.

I vissa av dessa forum beskriver man medarbetare som upplever sig kontrollerade. Tänker då på dom yrken som har GPS system eller digitala arbetsorder system. Där man beroende på position väljer vem som gör vilket jobb och var.

T ex, är du reparatör eller chaufför så kan man kontrollera var du är och hur långe du är på en given plats. Varför denna kontroll? Är det så att vi inte litar på våra medarbetare och måste därför ha koll på vad dom är och gör? Eller är det så att marginalerna och kraven från kunden gör att vi måste använda denna typ av styrsystem?

Tänkte själv för ett tag sedan i tidigare blogg att kunden har andra krav än tidigare, konkurrensen är större i dom branscher där detta förekommer. Så vi kanske får vänja oss vid detta? Eller kanske vi skall fundera på vilka krav vi ställer när vi själva är kunder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s