Det började nog med FN-dagen?

on

Han är ca 1,45 cm lång och 9 år gammal. Han står där i sina blåa manchesterbyxor och sin vita skjorta med breda skjortkragar. Året är 1970, 24 okt, och hela aulan är full med ungar. Fröken tittar på honom och ler.

Han står på kanten av scenen och tar i sina träskor några steg fram mot talarstolen och kliver upp på pallen bakom podiet. Pappret han håller i är alldeles skrynkligt efter att han under flera timmar läst det igen och igen och igen. Han tittar på kamraterna närmast scenkanten och ler nervöst.

Fröken tar honom i handen och säger;

”Vi har samlats idag 24 oktober för att uppmärksamma FN-dagen. som är att genom fredliga metoder upprätthålla internationell fred, se till att de mänskliga rättigheterna följs och att skapa band mellan länder för att lättare kunna lösa konflikter. Anders kommer här att läsa utdrag ur dom mänskliga rättigheterna.”

”De mänskliga rättigheterna anses vara universella, vilket innebär att de gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller andra omständigheter. De gäller för var och en, oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, politisk uppfattning eller social ställning. De slår också fast att alla människor är födda fria, är lika i värdighet och har samma rättigheter.”

Ja, det är drygt 40 år sedan jag stod där tidsmässigt är många delar av världen nästan en hel mansålder. Har det då hänt något på 40 år? Ja, min egen bild av vad det betyder har säkert förändrats.  Vi tror ibland att detta är något som finns någonannastan. Det där med problem kopplat till att vi inte följer dom mänskliga rättigheterna.

Men icke, så är det inte. I mitt arbete kring entreprenörs utbildningar för unga vuxna, som pågår i Tensta och Rinkeby i samarbete med The voice of tensta och REFO, så är min känsla att det där med värdighet och rättigheter inte alltid är så tydligt. Ja, de e ju lättare att inte bry sig,

Men för mig finns två slutsatser av att det är FN-dagen idag.

Jag fortsätter med att arbeta där jag står, som föreläsare och verksamhetsutvecklare men också med andra fokus, läs  www.refo.nu . Gå in där och titta så ser du hur du kan bidra.

Den andra slutsatsen  är att det kanske bidrog till mitt yrkesval? Att fröken trodde på den lille dyslektiske killens förmåga att prata inför folk?

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s