Vad är väl en öppen kurs?

Jag har bland annat jobbat med utbildning för företag och organisationer sedan mitten av 80-talet. Vi har idag helt andra förutsättningar för kunskapsöverföring än vad vi hade då. Hjälpmedlen som jag hade då var OH-film, pennor, OH-apparat och blädderblock. Ville man vara exklusiv så använde man diabilder och projektor, eller två för att få snygg bildväxling. Skulle man visa film krävde det både tung teknisk utrustning för att inte tala om produktionskostnaden.

Jag tror faktiskt inte att det var bättre förr, inte ens vädret var bättre förr. Själv finns jag streamad på webben sedan ett år tillbaka. Kolla här!

Ni som som aldrig sett en OH-apparat  kan kolla på bilden ovan. Vill du se hur den fungerade får du kanske googla vidare;-).

Nej, det fanns ingen powerpoint, slideshare, inget internet eller webb baserad utbildning heller. Vi hade ingen chattfunktion, ingen streaming heller. Så hur fungerade det då?

JA, faktiskt i princip på samma sätt som idag, fast kanske inte så snyggt, men med hög dynamik. Redan då var det några av oss som vågade oss på ”flipped classroom” som körde casebaserad utbildning och som jobbade med tät elevdialog i undervisningen av vuxna.

En annan utgångspunkt är de som vi kallar den öppna kursen du vet den som man kunde och fortfarande kan boka i en katalog, idag oftast en webb baserad katalog.

Vad är egentligen nyttan med den produkten?

  • Du träffar andra som jobbar i andra verksamheter och byter erfarenheter.
  • Du kan få ”komma ifrån” och fundera på vart du själv vill med din kunskap.
  • Du får möjlighet att gå när du själv ha tid.

Så tänker jag. Själv levererar jag detta i samarbete med D&T Företagsutbildning AB, kolla denna länk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s