Julbrev #2 2014, e det viktigt med manlig lucia?

Jag frågar min fru, vad är det som är så dj-la viktigt med att Lucia är ”könsneutral”. Hon skrattar högt, samtidigt som hon säger, ja det där kan du väl skriva en blogg kring, Ove!

Ja, du vet säkert att min gärna kallar mig Ove, efter boken ”en man som heter Ove”, då jag beter mig predenusariskt.

Jag har bara ett minne av att själv vara lucia. Som den enda killen med riktigt blont hår så gjordes luciatåg i kasernkorridoren där vi långkalsonger sjöng alla dom kånda luciasångerna. Dom flesta av oss skulle säkert platsat i vilken ”Brandmannakalender” som helst, då. Ja, de var på den tiden då det inte fanns några kvinnor i försvarsmakten.

Men tillbaka till nutid. Det där med traditioner debatteras vid skolavslutningar, vid midsommar och vid andra högtider. Efter som jag vill ha en annan förklaring till traditioner än den jag har i mitt eget huvud så googlar jag ordet och landar på wikipedia, där det står;

”Traditioner betecknar vardagliga normer, liksom gamla sedvänjor, som återupprepas i en sluten gemenskap eller i ett öppet samhälle. Dessa värderingar förs vidare genom släktleden och samhällsskikten. De flesta traditioner har en tendens att med tiden förändras, som en följd av att nya kunskaper och insikter tillfogas. En blandning sker ständigt mellan gamla och nya idéer, kontentan som återstår bildar nya traditioner.”

En annan tradition är Tomten som kommer med klappar. I Wikipedia kan man läsa;

”Jultomtens amerikanska namn ”Santa Claus” är baserat på det nederländska ”Sinterklaas”, som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet som helgonförklarades för sin kristliga givmildhet. I legenden räddar han i hemlighet bland annat tre flickor, som inte har tillräckligt med pengar till hemgift, så att de slipper bli prostituerade. S:t Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker, tjuvar som ångrat sig samt många städer.”

Så jag funderar faktiskt på när grannarna nu kommer och frågar om jag vill vara tomte i år så skall jag tacka, nej. Det kanske är dags för en Tomtemor i kvarteret? Ja, vill du som hen vara tomte, lucia eller pepparkaksgubbe så är det okej för mig, men frågan är om det är denna typ av frågor som skapar ett jämlikt samhälle?

Okej, ,det kanske är en viktig markör som ger jämlika villkor i samhället, eller vad tror du?

PS. Vill du se vad jag gör som ”Tomte” året runt, så kolla gärna in www.refo.nu och det arbete som bedrivs i Järvaområdet.

3 kommentarer Lägg till

 1. Knatte Osterman skriver:

  Jag blev tillfrågad om att vara tomte åt några familjer där barnen hade bestämt sig för att avslöja att tomten var båg. Ingen av papporna kunde ”gå ut att köpa tidningen” – för det skulle vara för enkelt. Istället bad man ”någon annan” ställa upp. Nu var det ju så att en av familjernas barn kände mig, så det skulle fortfarande vara lätt för dem att känna igen min röst, hur mycket mask jag hade… Så, jag bad min syster hoppa in, utklädd me de rätta attriraljena, rock, skärp och skor så knackade hon på dörren och presenterade sig som tomtemor. Tomtefar låg hemma med snuva så han kunde inte komma i år. De vuxna, som inte visste att jag hade en syster, tittade undrande på varandra och försökte lista ut vem detta var. Att det var rätt attiraljer bevisade att det inte var någon som knackat på fel dörr. Att tomtemor kunde namnen på alla barn antydde också att det var rätt på något sätt.
  Hursomhelst fick jag vänta länge i trapphuset innan en glöggdoftande syster kom ut igen. Det var superlyckat, och ”Avslöjandet” som barnen planerat blev inte av denna gång.
  //Knatte

 2. Karin skriver:

  Äh, sluta! 😀
  Tomten och Lucia är liksom könlösa, de är bara Tomten och Lucia. Ska vi ha halmgetter istället för halmbockar? Påskgubbar istället för påskkärringar? Näe!

 3. Erik Freudenthal skriver:

  Jag tycker att tradition är tradition! Dessutom, kära Anders, så vet jag att jag att bakåtsträvare men måste du använda ordet ”hen”? För mig är det en konstruktion som inte fungerar. Men jag vet att det troliga att det kommer att bli vanligt att använda det. Men jag kommer inte i alla fall använda det! Men Lucia skall vara en flicka/kvinna! Man måste förstå varför vi gör det och vilken tradition (jag vet vad du tog fram) som finns! Och Lucia i historien var t ex den kvinna som gick med ljus i håren i katakomberna i Rom för att ge mat till de kristna som gömde sig där. Och hon hade ljus i håret. Sedan har vi Sankta Lucia som stack ut sina ögon för att hon kunde inte acceptera att en man älskade hennes ögon. Och hon var nunna! Så låt Lucia vara en flicka/kvinna. Glöm mannen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s