Blended learning, e de en ny whiskey?

Har man som jag föreläst för och utbildat mer än 40000 pers under en period av 20 år kan man inte låta bli  att reflektera över nya företeelser. JAg går in  på wikipedia slår in ordet blended, får två alternativ där det ena är whiskey.

Blended learning, okej du varvar självstudier, grupparbeten och praktikfall med stöd av webb och läsplattor, streamade föreläsningar och  lärarledd undervisning. Du gör det instant dvs, direkt i anslutning till behov och innehållet anpassas hela tiden.

Det finns i mina ögon två utmaningar i detta;

Lärarens/konsultens kompetens i alla plattformar och format.

Här tror jag det handlar om att kunna styra en inlärnings process i samarbete med deltagarna, mycket mer än att genomföra ett antal föreläsningar. En annan utmaning är att du måste hitta balans mellan fakta, edutainment och inspiration för att inte tappa eleven.

Hur ser affärsmodellen ut för den som levererar blended learning?

Det finns andra branscher som fått omvärdera sitt sätt att ta betalt och tjäna sina pengar. Tänker närmast på dom delar av underhållningsindustri som jobbar med musik, tv och film. I branschen av konsulter och utbildningsföretag har man en given affärsmodell sedan sent 70-tal. Vi talar pris per timme eller kursdag. Tror många leverantörer har en uppfattning om att man kan behålla lönsamheten. Det tror inte jag.

Det kanske äntligen är dax för delad risk och värdebaserad prissättning baserat på resultat. Ger både mig som leverantör och kunden ett mer långsiktigt hållbart sätt att leverera. Det som idag kallas blended learning.

PS. En annan definition av begreppet Blended learning hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s