Om alla på företaget vore företagare?

on

Trender och frön till det nya gror på mindre företag, eller rentav i frilansvärlden.  Den som inte är anställd utan sin egen behöver ju ofta hålla sig dubbelt uppdaterade så mycket som andra, för att kunna framstå som en attraktiv uppdragstagare, det säger affärstidningen Fastcompany i en nyligen publicerad artikel.

Att hålla sig uppdaterad, hitta trender och att sträva efter att vara uppdaterad, kallar jag och många med mig för ett entreprenöriellt tänkande. Det kanske också är det enda som du kan konkurrera med, när våra kunder är mer mogna än någonsin?

Samtidigt görs rapporter som pekar på att drygt 20% av de anställda är omotiverade på jobbet.

Dom stora företagen lägger mycket energi på att skapa företagskultur och värderingar. Man försöker skapa både individuella lösningar samtidigt som man försöker vara ”rättvis”. Vi har nu i flera år pratat om att vi måste bli mer innovativa, en önskan som finns i dom flesta branscher.

Vad drar man för slutsats av dessa saker?

Det är kanske dags att fundera på vilken kultur vi skall skapa och som leder oss framåt?

Här kommer tre tips och tankar kring att skapa en kultur präglad av motorn att vara din egen och att få dina medarbetare att bli mera entreprenöriella.

  • Prata om förväntningar – oberoende av vilken roll du har i företaget lämnar du alltid över ditt resultat till någon annan. Vilka förväntningar har mottagaren?
  • Sätt individuella mål – allt går att mäta, under förutsättning att vi är överens vad och hur vi mäter.
  • Ge feedback – låt folk få lösa problem själva och ge feedback på resultatet. Uppmärksamma utveckling och förändring.

Nej, det är inte samma sak som att skapa otrygghet för den som är anställd. Ärlighet och tydlighet skapar alltid trygghet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s