Jobbar du för eller mot?

on

På arbetsplatser så väl som i socialamedia flödet möter jag ibland personer som har bestämt sig att dom är emot. Det är inget fel i att vara emot saker, eller olika former av förändring. Men hur konstruktivt är det igentligen?

Vad skulle hända om man istället hade inställningen att vara för i termer av att man har bättre lösningar som leder mot målet, eller kanske till och med överträffar målet?

Läste här om dagen en artikel i webbtidningen chef med rubriken ”Så får du med dig motsträviga medarbetare” 

När jag låser denna artikel så har man enligt min mening redan misslyckats i sitt ledarskap, kanske mest pga att man inte jobbat med en förankringsprocess. Hade man gjort det så hade dessa tips inte behövts, tänker jag.

Men tillbaka till min grundtanke med detta inlägg! Vad skulle hända om man skrev om dessa tips till dig som inte är chef?

  1. Ta det inte personligt. Behåll ditt lugn – till exempel genom att vänta med kritiken tills situationen känns mindre konfrontativ.
  2. Lyssna, och upprepa vad du hört. Det vill säga: Fokusera på det du faktiskt kan se – organisationen förutsättningar och den marknad du arbetar i.
  3. Var förstående. Försök skapa forum där vi gemensamt kan hitta goda förutsättningar för förändring, utveckling och innovation..
  4. Var tålmodig och vik inte ner dig. Om du har faktamässiga och releventa argument tveka inte att framföra dom i rätt forum, stå upp för din åsikt. Om det finns andra skäl till att man inte väljer din linje, fundera på om du kanske borde arbeta på en annan plats?
  5. Gör upp en handlingsplan. Visa med en konkret plan hur man skulle kunna realisera din idé.

För det är väl så att alla chefer och arbetsgivare vill ha medarbetare som vill bidra i utvecklingen, eller inte?

PS. Bilden ovan är en modell för vilka beteenden som måste finnas i en verksamhet för att få innovation att fungera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s