Tillför du energi?

on

I ett tidigare inlägg har jag funderat på det där med talang. Att ge andra människor i din omgivning energi, kanske oxå är en talang? Men kanske en talang som kräver lite träning? På en arbetsplats som det fungerar idag är det kanske en av de mest centrala sakerna att jobba med, energin.

Efter en diskussion som jag deltog i idag så fastande begreppet energi i mitt huvud.

Följande dialog utspinner sig i en grupp av ledningspersoner;

– Det finns en person som hotar med att säga upp sig?

– Är det ett problem, det beror väl på vem det är?

– Ja, det är en ”nyckelperson”, det är hen.

– Ja men vänta nu, det är ingen nyckelperson och för övrigt så skapar hen ingen positiv energi runt sig, snarare tvärt om.

– Nej, uppmuntra hen att säga upp sig. Hen kommer att hitta en plats som är bättre för hen att ”ge och få energi” i.

Det finns människor som alltid ger energi men också dom som tar energi och frågan är då om det är ett beteende som man väljer, eller kan man kanske träna sig till att ge energi?

Jag tror att man kan träna sig till att ge energi, om man bara vill och förstår nyttan av att ge energi. Kraften i att ge energi är att man oxå får energi. Jag tänker såhär;

Samla människor omkring dig som ger dig positiv energi. Ge energi så att människor vill vara med dig.

Tittar man på vad som skrivs om energi står det massor i olika kanaler kring hur vi skall hantera dom som tar energi, men betydligt mindre om hur vi kan ge andra människor energi. Googla gärna frågan ”vad ger andra människor energi?”, resultatet handlar bara om hantering av energitjyvar.

Det måste betyda att en stor grupp går runt och upplever sig neutrala eller upplever sig vara energisprutor av stora mått? Nja, så är det nog inte om du frågar mig. Möjligtvis att vi är neutrala, men inte så mycket annat.

Ja men hur skall jag göra får att ge energi till andra. Här är några samlade tips;

Ge av din tid. Uttryck tacksamhet för saker du får. Visa intresse för andra människor. Omger dig med lyckliga människor. Lyssna inte för mycket på ”nej”-sägare. Förlåt andra människor. Le ofta.

Nu kanske man inte kan gör alla dessa saker samtidigt, och hela tiden av olika skäl. Vill du dock bli expert på ”Att ge energi” så kan du alltid tillämpa 10000 timmars-regeln.

Öva i 10000 timmar, och det motsvarar ca tre timmar per dag i tio år, eller fem år om man gör det på heltid. Allt enligt den svenske forskaren K. Anders Ericsson är en svensk psykolog och professor i psykologi på Florida State University som just forskat på hur man blir expert inom ett visst område.

Men det kanske bara är så enkelt att om vi alla ger andra energi hela tiden, skulle snart inte finnas några som vi kallar för ”energitjyvar”?

Vill du se en annan beskrivning av det där med energi så kan du läsa denna artikel (10 år gammal med ändå aktuell) http://www.dn.se/insidan/energitjuven-tar-kraft-fran-andra/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s