Kreativitet möter jakten på det bästa kaffet.

I mitt flöde dyker följande historia upp;

I indonesien finns kaffeodlare som låter någon sorts mårdhundar skala kaffebönor genom att äta upp dem. När bönorna passerat genom djurets matsmältningssystem samlar man in avföringen och rostar den för att komma åt bönorna. Sedan maler man kaffe av skiten. Gott kaffe blir det. Men jag har aldrig kunnat släppa tanken på hur man kom på denna omständliga produktionskedja. Dessutom är det dyrt. Skitdyrt.

Människans kreativitet är outsinlig och obegränsad, tänker jag. För att vi skall bli kreativa krävs tre saker enligt ett antal olika forskare;

  • Kunskaper inom ett område.
  • Kunskaper om kreativa processer, alltså olika metoder för nytänkande.
  • En inre motivation. Inre motivation är en handling som utförs för ens egen skull utan någon förväntan om yttre belöningar.

När dessa tre samverkar är möjligheterna för en kreativ respons som störst. I kreativitet ingår att frambringa nya idéer, vara originell, genomföra idéerna och att bearbeta dem.

Det handlar just om detta, att genomföra och bearbeta, det är det som skiljer fantasi från kreativitet om vi fortsätter att lyssna på forskarna.

Så man kan ju fundera på vad man i sin egen utveckling skall fokusera på? Jag tror själv på ökade kunskaper, det är därför du aldrig skall sluta lära dig nya saker.

Under tiden tar jag en kopp kaffe till, dock inte indonesiskt, där går gränsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s