Är inte alla arbetsplatser aktivitetsbaserade?

on

Men är det inte meningen att man skall göra olika aktiviteter på jobbet, de trodde jag?

Några av er kanske tycker att jag raljerar med denna rubrik. Något som är bland det trendigaste sedan en stund tillbaka för oss som jobbar på ett kontor är just ”aktivitetsbaserade arbetsplatser” eller ”arbetssätt”.

En beskrivning på företeelsen som jag hittade på webben är följande;

”Aktivitetsbaserat arbetssätt är att man helt enkelt jobbar där hjärnan är och inte där skrivbordet står.”

– Idén är att kontorslokalerna planeras utifrån de aktiviteter medarbetarna utför under dagen, snarare än utifrån principen en medarbetare – ett skrivbord.

Ja, fråga är vad som drivit fram denna trend? Är det arbetsgivarens ambition att sänka sina lokalkostnader, eller handlar det om ökad effektivitet och prestation? Eller är det kanske bara just vad det är, en trend för att bara förändra något?

Jag läser ett utdrag ur en examensuppsats skriven 2014 på Chalmers med fastighetsbolaget Wasakronan som partner;

Att tillämpa ett aktivitetsbaserat arbetssätt är något som på senare tid fått spridning i Sverige. Trots att det kan framhävas och uppfattas som ett nytt och modernt arbetssätt har det en historia som sträcker sig tillbaka till tidigt 70-tal. Det fick inte så stor spridning då, så vad talar för att det ska få en större spridning idag? IT-lösningar ser annorlunda ut idag och ledarskapsstilen är inte vad den en gång varit. Trots att arbetssättet funnits under flera decennier finns det inget facit på hur en implementeringsprocess ska genomföras.

Just det, man pekar på implementationsprocessen. Så precis som i många andra fall handlar det om hur vi skapar förutsättning för en förändring i en verksamhet.

  • Förankrar vi processen hos berörda?

Du kanske inte bara skall informera utan kanske skapa lite nya mätsystem för resultat och prestation

  • Titta vi på nyttan för oss själv och våra kunder?

På vilket sätt skapar vi ett högre värde på det vi leverar till våra kunder, de är ju ändå dom som rättfärdigar verksamhetens existens

  • Skapar vi mål och mätbarhet kring det vi gör?

Ja, jag sa de tidigare, skall vi inte samtidigt som vi ändå gör oss aktivitetsbaserade också börja mäta våra aktiviteter på ett nytt sätt.

Låt mig gärna få veta om du lyfter några av dessa tankar på ditt morgonmöte nu på måndag, för ni startar väl vecka så, eller hur?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s