Jag och Ingvar Kamprad

on

Du som känner mig väl vet att jag är smålänning av börd, kl 1122 idag får jag via TV4 veta att Ingvar Kamprad gått bort. 1977 går jag på en av Sveriges två restaurangskolor.

Min lärare på skola, Arne Tausis tittar mig i ögonen och säger;

Du skall ha en praktikplats som ger dig möjligheter. Du får åka till Älmhult och jobba på deras nya internationella presscenter och nyöppnade restaurang. Dom gör årets pressträff nu under dom närmaste veckorna. För övrigt så skall dom öppna restauranger runt om i Europa dom närmaste åren.

För den lilla killen 17 år gammal var det en stor grej att bara åka 15 mil bort för att jobba.

Nej, jag fick aldrig träffa honom själv men hans anda svävade redan då tungt över verksamheten. Hans vilja till att folk som jobbade där skulle få förutsättningar för att utvecklas. Ja, han har fått kritik för mycket som han gjort och också varit ifrågasatt kring en mängd olika saker. Men han tog i hand med 2000 medarbetare varje jul på julfesten, och hade alltid en relation till alla sina medarbetare.

Jag själv stod inför ett vägval 1978, att göra karriär inom IKEA i Tyskland, alternativt göra min värnplikt för att därefter kanske bli yrkesofficer. Jag valde att göra värnplikten och ytterligare ett antal år i försvarsmakten.

Kvar i mitt kök sitter fortfarande kockkniven och slipstålet som jag fick efter min korta karriär inom IKEA.

Tack Ingvar, förebild i mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s