Planer är till för att ändras, om du frågar mig.

on

Vi är agila och i ständig förändring, därför är planer inte viktiga. Jo den kommentaren kan jag höra ibland. Men några av oss har kanske lagt lite tankemöda under semestern kring vad vi kan och vill göra i höst? Jag funderar och gräver djup i min egen historia och hittar en text som jag känner igen;

”En genomtänkt plan är grunden för ett effektivt genomförande. Varje plan grundar sig på antaganden, bedömningar och prognoser av ett framtida tillstånd, eftersom planering till sin natur hanterar en framtid där alla faktorer, av naturliga skäl, inte på förhand är kända. Få planer överlever kontakten med verkligheten, men planering är avgörande för att vara – både mentalt och så långt det går också fysiskt – förberedd på olika händelseutvecklingar.”

Cit. Försvarsmakten MSS 2013-04-24 13902:90325 MSR 1:2 Ledning – FU 2013

Ja, ni som känner mig vet att jag har ett historiskt förflutet som officer i försvarsmakten. Bakom det som står i denna text döljer sig också en modell för hur man som ledning beskriver ett beslut i stort dvs en målbild och genomförandeidé med riktlinjer.

Men kanske det viktigaste av allt, ett bedömmande som underlag för beslut. Ett bedömmande är hur man uppfattat situationen men också vilka resurser man har till förfogande. Detta leder till en plan, något som självklart förändras när förutsättningarna förändras.

En annan utgångspunkt är nedanstående citat pekar mer på styrka i att kanske vara före alla andra, dvs slå först.

”Alla har en plan ända tills dom träffas av det första slaget från sin motståndare.”

Cit. Mike Tyson

Den som är mest förberedd har alltid ett försteg tänker jag. Om du inte hittar in i din plan kan du ju alltid fundera på hur du kan skapa dig ett försteg?

Så vad vill du uppnå i höst och hur tänkte du göra? Igentligen kanske du skulle tänkt tanken redan före semestern, men det kan var lite mycket då? Så fundera kanske på följande tre frågor når du nu startar upp hösten;

  • Vad har jag för målbild?
  • Hur ser idén för genomförandet ut?
  • Och sist men inte minst hur ser ditt bedömmande ut?

Med planen i ryggen så är du säkert bättre rustad i höst både fysiskt och mentalt när du möter verkligheten, tillsammans med dina arbetskamrater, tänker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s