Det där med energi, är bara hormoner och kemi

Du som inte orkar läsa ett lite allvarligare inlägg kan sluta läsa nu och köra på som vanligt.

”Jag har varit på semester, men efter en eller två veckors jobb känns det som jag borde ta semester igen. Har ingen energi och känner mig håglös…. Å nu kommer hösten.”

Har du tänkt tanken själv, eller kanske hört någon kollega eller vän säga det?

All litteratur och personlig utveckling pratar om att vi skall ta bort det som tar energi och skjuta till det som ger energi. Jag tror inte fullt ut på den lösningen, det är för mig en quickfix som har väldigt kort verkan.

För något år sedan åt jag lunch med en vän och kollega, David JP Phillips , en kille som har koll på det där med presentationsteknik men också ämnet ”självledarskap”.

Han pratade mycket om hur hjärnan och vårt belöningssystem funkar. I samtalet dyker begrepp som Oxytocin, Serotonin, Dopamin och Kortisol upp. Det handlar om vår egen biologi och neurologi och till syvende och sist kemi, dvs hormoner och signalsubstanser.

Vill du öka på dina nivåer så handlar de om att fylla på ditt belöningssystem i hjärnan, och då kanske inte med stöd av mat, choklad och alkohol utan helt andra grejer.

Nej , forskning är entydig och visar på positiva effekter av av ett antal saker. Det handlar om fysisk kontakt, uppmuntrande ord till andra, att lyssna på andra, meditation, träning, gråt och att vara generös mot andra människor.

Ganska konkreta saker vi kan göra och få bra effekter på i dina egna nivåer av hormoner och signalsubstanser.

Det finns självklart sjukdomstillstånd som gör att dessa system inte fungerar fullt ut, men för dom flesta av oss handlar det nog mer att vi inte gör dom saker som fyller på ”energi”.

Jag gör inget anspråk på att vara någon specialist på något annat än min egen självmedicinering i form av träning och mig själv.

Men skall du förändra något kring hur du själv mår så läs på och fundera på vad du kan göra för att skruva dina hormon och signalsubstansnivåer, så blir det en bra höst, tänker jag.

Tack David för headsup!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s