Blir 2017 året då vi tar tillbaka YCDBSOYA?

Sista gången jag hörde den amerikanska förkortningen (YCDBSOYA – You cant do business, sitting on your ass) var 1997, Kanske slutet på en era av försäljning som var förhållandevis enkel, i alla fall med rätt produkter i väskan.

På nyårsafton inför det nya året 2017, dyker den upp på en affärsbekant och vän i mitt fb flöde. Under 90-talet var det ett utryck som fanns på dom flesta säljfokuserade verksamheter. Det handlade mycket om att agera framförallt i form av många kundmöten och telefonkontakter. Vi pratade kanske inte så mycket om att skapa relation med våra kunder, den handlade nog mest om att få in så många kontakter som möjligt som gav offerter som gav affärer.En klassisk modell som man vanvördigt skulle kunna beskriva som säljtratten.

Dagens försäljning handlar om att skapa en relation med rätt kunder, dom som verkligen har ett behov av just dina produkter och tjänster.

2017 handlar om att fokusera på köparen som en enskild individ med unika behov, utmaningar och mål. När du får kontakt med ett kund är det inte dina fördelar eller frågor som måste besvaras. Det är deras frågor som du skall besvara.

En säljare skall rådge och lära kunden saker utan att vara säljande. Under tiden lär du dig som säljare känna personen, på det viset skapar du en  relation som bygger på förtroende och tillit

Okej, då gör vi väl båda sakerna samtidigt, YCDBSOYA samtidigt som vi skapar relation med våra kunder där de känner att vi ger dom kunskaper och produkter/tjänster som gör att dom gör goda affärer med sina kunder.

Kanske fika runt bland dina kunder, skicka en länk på mail som du vet dom kan ha glädje av. Fundera på hur du kan få detta att fungera och lycka till med försäljningen 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s