Anställda entrepenörer finns dom?

På kontoret pågår nu en fiberrik diskussion som kanske kan handla om semantik, men som jag tror kan vara spännande att reflektera över. En av mina kollegor är så förbannad på Maud Olofsson som dragit ett likhetstecken mellan entrepenör och småföretagare. I hans tankevärld så behöver man inte vara företagare för att vara entrepenör.

Enligt Wikipedia beskrivs det på följande sätt;

”En entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång.

 Entreprenörskap kan definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”. Entreprenörskapet får någonting att ändra riktning. Nya infallsvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt.”

På ett sätt har han nog rätt, om vi tittar på beteenden hos enskilda personer. Om man nu då är en utpräglad entrepenör i mina ögon är man oxå beredd på att ta en risk för att nå framgång. Som anställd kan det då vara att ha en rörligt resultatbaserad lön. Självklart med utgångspunkten i saker som han eller hon kan påverka.

Dom flesta företag och verksamheter är beroende av denna typ av personligheter. Diskussionen hos oss är nog inte avslutad ännu. Bilden är på Richard Branson, som kanske inte kan vara en förebild då han jobbar på en annan nivå idag.

Jag tror att ”Dagens ledarutmaning”  för mig är att leda en entrepenör?

3 kommentarer Lägg till

  1. charlotte skriver:

    Ytterligare betydelse av ordet är ju gubbsen (oftast gubbs) som gräver gropar, drar fiber, avverkar skog och vad det nu kan vara. Killarna med stora maskiner som jobbar på entreprenad. Låt företagaren vara just företagare och separera ut begreppet entreprenör. Det ör absolut inte nödvändigtvis samma sak. Jag vet många företagare som definitivt inte borde kallas entreprenörer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s